• info@nammensma-agro.nl
  • info@nammensma-agro.nl

Regeneratieve Landbouw

Een gezonde bodem, met alles wat er in leeft, zorgt voor plantengroei, regulatie van koolstof in de bodem, een goede waterhuishouding en het in gang houden van nutriëntenkringlopen. Zo werken planten van nature samen met schimmels en bacteriën om voedingsstoffen uit de bodem of de lucht beschikbaar te maken voor de plant. Bodemdieren als regenwormen zorgen voor verwerking van plantenresten en opbouw van organisch materiaal in de bodem, en dragen door hun gangen bij aan een goede waterhuishouding. Uiteraard draagt de bodem ook bij aan biodiversiteit. Een deel van deze functies zijn, door achteruitgang van het bodemleven, verslechterd. Het opnieuw bevorderen van dit bodemleven versterkt de productiviteit en weerbaarheid van de bodem. Elke stap richting bodem- en landschapsherstel is regeneratief.

No-Dig

De No-Dig tuinderij houd in dat er geen enkele vorm van kerende grondbewerking word toegepast.

De bedden van de tuinderij bestaan uit een laag van 10-15cm compost met daaronder een laagje karton. Deze combinatie zorgt ervoor dat de 'onkruiden' verstikken, en onkruid zaden te weinig ligt ontvangen om tot kieming te komen.

De compost voedt vervolgens het bodemleven wat hierdoor kan gaan groeien. Tegelijkertijd worden er steeds meer voedingsstoffen vrijgemaakt voor het gewas om op te nemen.

De symbiose tussen plant en bodemleven word in een No-Dig systeem dan ook steeds groter. En als boer hoef ik bijna geen onkruid meer te wieden.

Het is dus positief voor het milieu, de consument én de boer.

Holistisch Management

Als er holistisch management word toegepast op het grasland dan staat de bodem en vee gezondheid centraal.

Er word gekeken naar de groeicyclus van het gras en de voederbehoefte van het vee. Zo ontstaat er een geplande roulatie over het veld. Het vee word in de meeste gevallen dagelijks in een nieuw stukje gras gezet.

Tijdens deze roulatie word een deel van het gras vertrapt en een deel gegeten (omgezet in mest) Wanneer dit in balans is worden de wortels van het gras gestimuleerd om te groeien, maar ook om af te breken. In dit proces word er veel koolstof in de bodem vast gelegd. Dit word door het bodemleven verwerkt en omgezet in hele stabiele vormen.

Een positief gevolg hiervan is onder andere dat de bodem veel grotere hoeveelheden water kan opslaan in verhouding tot een kale akker of een intensief beweid stuk grasland.